رستورانها در ایران به سبکهای مختلی همچون سنتی، مدرن، کافهرستوران، فستفود، کترینگ و… تقسیم میشوند؛ بنابراین اولین قدم انتخاب سبک رستوران مورد علاقهی شماست؛ پس از آن باید محل موقعیت رستوران مشخص شود با این روش متوجه سبک رستورانهای آن منطقه خواهید شد و به شما در منو و لیست انواع غذاهایی که باید ارائه دهید هم کمک خواهد کرد.سپس باید سیاستها و روشهای کلی برای رستورانداری با توجه به سبکی که انتخاب کردهاید را اکنون با تحلیل رقبای همسبک انجام دهید تا از امور کلی راه اندازی رستوران آگاهی نسبی پیدا کنید.
هزینه یکی از بحثهای اساسی در راه اندازی رستوران به شمار میرود:
هزینه در ابتدای مسیر و هنگامی که رستوران پیشرفت میکند با یکدیگر کاملا متفاوت است اما در همین ابتدای مسیر باید بودجهبندی به صورت دقیق و با در نظر گرفتن جزئیات انجام شود وگرنه همچون افراد در دیگر کسب و کارها به علت اتمام بودجه در ابتدای مسیر ورشکست میشوید.
با توجه به اینکه در کدام شهر هستید و کدام محله را برای راه اندازی رستوران انتخاب کردهاید هزینه متفاوت خواهد شد اما بهتر است موقعیتی را انتخاب کنید که با بودجهی شما مطابقت داشته باشد و باقی ماندهی بودجه را برای طراحی رستوران در نظر بگیرید؛ علاوه بر موقعیت، تجهیزاتی که باید استفاده کنید هم عامل مهمی در صرف هزینه به حساب میآیند؛ تجهیزاتی مثل وسایل سرو غذا، میز و صندلی مناسب و… علاوه بر این برای بهبود کارایی رستوران بهتر است از منوی آنلاین (بارکدخوان) و برای آسانتر شدن مدیریت حسابها از نرم افزار حسابداری رستوران و حتی اپلیکیشن اختصاصی هم هزینهی معقولی کنار بگذارید چون امروزه برای پیشرفت رستوران به آنلاین بودن نیاز خواهید داشت.
یکی از امور مهم دیگر اقدام برای دریافت مجوزهای مرتبط با رستوران است که هزینهی زیادی در این بخش صرف نمیشود اما برای اعتبار بخشی به رستوران شما بسیار اهمیت دارد؛ در اخذ مجوزها باید روند قانونی را طی کنید مثلا باید مجوز بهداشت، کسب و کار، خدمات غذایی، فروشندگی و… را با هزینهای جداگانه پرداخت کنید البته اگر بخواهید اپلیکیشن اختصاصی رستوران خود را هم داشته باشید باید مجوزهای اینماد و ساماندهی هم به صورت اینترنتی دریافت کنید.
نیروی انسانی رکنی مهم در هزینه راه اندازی رستوران است؛ چه در استخدام سرآشپزها و آشپزها و چه در انتخاب گارسونها شما باید نیروهای متخصصی را گزینش کنید؛ علاوه بر این باید منشی و صندوقداری را در نظر داشته باشید برای اداره امور مالی و سفارشات تلفنی و البته در صورت آنلاین بودن رستوران، نیروی صندوقداری که با نرم افزار حسابداری رستوران و گارسونی که با اپ مخصوص گارسون کار کند و البته به چندین نیروی پیک نیاز دارید که به صورت اتوماتیک سفارشات را دریافت کنند و به امور سفارشدهی سرعت بخشند در برنامهریزی برای بودجهها باید هزینهی حقوق نیروهای انسانی را در نظر داشته باشید.
در راه اندازی رستوران پس از اجارهی ملک، دومین رکن مهم وسایل و تجهیزات آشپزی است چون یک رستوران خوب با غذای باکیفیتش شناخته میشود؛ پس در بخش هزینهها هر چقدر در این مورد وقت بگذارید بعدها نتیجهی این هزینهی مهم را با افزایش فروش تجربه میکنید؛ تجهیزات آشپزخانه از ظروف سرو مثل بشقاب و قاشق چنگال و کارد و انواع ماگها گرفته تا وسایل برقی مثل یخچالهای رستورانی و گاز و فرهای مخصوص و وسایل صنعتی بزرگ به اضافهی وسایل برقی مورد نیاز کوچک همچون مخلوط کن و سرخ کن و گریلر و… را شامل میشود.
هزینه رستوران برعکس آنچه تصور میکنید یک هزینهی موقت نیست بلکه هزینهای دائمی است چون یک رستوران همیشه باید به دنبال جذب مشتریان بیشتر و درنتیجهی آن فروش بیشتر بیشتر باشد؛ امروزه تبلیغات بسیار گسترده هستند و انواع خاصی دارند شما میتوانید در ابتدا از تبلیغات ارزان مثل انواع تخفیفات آنلاین و راهاندازی اینستاگرام رستوران خود شروع کنید تا به تبلیغهای بیلبوردی در سطح شهر برسید.
بخش قابل توجهی از هزینهها باید صرف دکوراسیون رستوران شود تا با فضایی صمیمی، رسمی یا متناسب با سبک انتخابی رستوران مشتری را به خود جذب کند؛ هزینه دکوراسیون تقسیم به جلوههای بصری داخلی و بیرونی در رستوران میشود که میتواند شامل خرید میز و صندلی مناسب، قاب عکسهای دکوراتیو، آباژورهای رومیزی و هزینههایی برای لوگو و تابلوی خارجی رستوران باشد و البته بخش مهم دیگر نحوهی نورپردازی است که از اهمیت زیادی در فضادهی رستوران برخوردار است.
راههای مختلفی برای راه اندازی یک رستوران با امکانات پیشرفته وجود دارد؛ یکی از آنها آنلاین کردن رستوران است؛ شما هنگام بودجهبندی اگر بخش محدودی از بودجه را صرف آنلاین شدن رستوران کنید به پیشرفته شدن رستوران شما کمک خواهد کرد؛ با هزینه برای ساخت اپلیکیشن غذا و یا وبسایت اختصاصی به گسترده شدن مشتریان و افزایش فروش کمک میکنید؛ اگر چندین نیروی پیک برای رستوران در نظر بگیرید میتوانید در کنار مشتریانی که حضوری به رستوران میآیند امکان سفارش تلفنی و آنلاین و بیرونبر هم به مجموعه خود اضافه کنید؛ البته تجربه رستورانداران نشان داده است که ترکیب رستوران حضوری و آنلاین فروش را چندین برابر میکند. شرکتهای برنامه نویسی که توانایی ساخت و طراحی اپلیکیشن اختصاصی دارند شما را از زیر چتر اسنپفود خارج میکنند پس با وجود حذف پرداخت پورسانت به اسنپفود میتوانید سوددهی رستوران را خرج مجهزتر شدن امکانات جدید و در نتیجه پیشرفتهتر شدن مجموعه کنید.
راه دیگر در پیشرفته شدن رستوران انتخاب کیوسک سفارشگیر است؛ کیوسک در سریع و خودکارتر شدن امور به کمک شما میآید؛ مشتری وارد رستوران میشود به جای اینکه به صندوقدار شما برای سفارش رجوع کند سفارشش را در کیوسک ثبت میکند و با پوز متصل به کیوسک پرداخت را انجام میدهد و با دریافت فیش منتظر تحویل غذا میماند؛ در راه اندازی رستوران اگر هزینهی کیوسک سفارشگیر را کنار بگذارید با سرعتی که به روند سفارش میدهد سبب خودکار شدن امور میشود و سرعت ببیشتر، فروش بیشتر را رقم خواهد زد.
بخش دیگری که در اوایل رستورانداری ممکن است شما را سردرگم کند بخش حسابداری و برآورد سود و زیان درآمد رستوران است؛ با کمک گرفتن از بهترین نرم افزار رستوران تمام سفارشات شما با جزئیات کامل ثبت میشود و با گزارشهای مختلفی که میتوانید از این نرم افزار رستوران بگیرید امکان بررسی سود و زیان را دارید و مشتریان ثابت خود را پیدا میکنید و حتی میتوانید متوجه شوید که کدام غذا بیشتر سفارش داده شده است و باید تمرکز خرید مواد اولیه برای کدام غذاها باشد؛ وقتی نرم افزار حسابداری رستوران به دیگر سختافزارهای حاضر در رستوران هم متصل شود به اتوماتیک شدن مجموعه شما کمک میکند.
خود را به جای مشتریها بگذارید اگر قصد رفتن به رستوران داشته باشید رستورانی را انتخاب میکنید که ویژگیهای متمایزکننده داشته باشد یا رندوم همانند دیگر رستورانها باشد؟ تحقیقات نشان داده است بیش از 60درصد مردم جذب رستورانی میشوند که ایدهی منحصر به فردی داشته باشد؛ خیال نکنید که ایده باید عجیب و غریب و دور از ذهن باشد؛ خیر گاهی در نظر گرفتن ظرف مخصوص برای باقیماندهی غذا برای برخیها اهمیت دارد و این میشود یک ایده! گاهی طراحی منوی دیجیتال با بارکدخوانی متفاوت یک ایده است؛ هر کسب و کاری که داستانی داشته باشد و هدفی تازه ایجاد کند مشتریهای خود را جذب خواهد کرد. نباید به این فکر کنید که تمام بازار هدف را جذب کنید شما در راه اندازی رستوران باید این را بدانید که مشتریهایی که ثابت هستند به رستوران شما وفادارتر میمانند و هرچه تعداد مشتریان ثابت شما بیشتر شود رونق بیشتری صورت میگیرد که در کنار این جماعت باید به فکر جذب مشتری تازه هم باشید که از طریق تبلیغات حاصل خواهد شد.
هزینه راه اندازی رستوران وابسته به بخشهای مختلفی مثل موقعیت رستوران، اجاره یا خرید ملک رستوران، خرید تجهیزات پیشرفته مثل کیوسک سفارشگیر و هزینهی طراحی دکوراسیون است؛ بنابراین قیمت کاملی را نمیتوان تخمین زد چون به سبک رستوران مورد نظر شما و دیگر امکانات بستگی دارد.
بخشی از تجهیزات مهم، وسایل مورد استفاده در آشپزخانهی رستوران است مثل وسایل برقی همچون یخچال رستوران و ریزابزارهای دیگر شامل مخلوط کن و فر تا طراحی دکوراسیون مثل مبل و میز و صندلی و البته تجهیزاتی که مشتری از آنها استفاده میکند مثل ظروف سرو غذا و در نظر گرفتن مکانی برای صندوقدار و وسایل الکترونیکی مثل یک کامپیوتر ساده و…
برای راه اندازی رستوران باید از مکانی استفاده کنید که خلوت نباشد و در مسیر عبور اکثریت باشد و رفت و آمد اتفاق بیافتد چون اگر جایی را انتخاب کنید که بسیار خلوت نباشد و دسترستی پذیری آسان نداشته باشد احتمالا مشتریهای کمی خواهید داشت؛ مکان رستوران باید زنده باشد.
برای راه اندازی رستوران پیشرفته و مجهز به کیوسک و اپلیکیشن سفارش غذا و نرم افزار رستوران می توانید از شرکتهایی که هزینهی اندکی برای طراحی و ساخت دارند و یا امکان پرداخت اقساطی دارند استفاده کنید؛ شرکت آرناد میتواند در راه اندازی رستوران پیشرفته به شما کمک کندتا با حداقلترین هزینهها صاحب یک رستوران پیشرفته و دیجیتال شوید.